“Je businesskaartje kwam ik tegen en volgens mij hebben wij elkaar ergens ontmoet maar ik kan me het niet precies meer herinneren. Bij deze nodig ik je uit om te linken.” Dit was ongeveer de strekking van een Linkedin verzoek dat ik afgelopen week ontving. Nu krijg ik wekelijks tal van verzoeken, veelal van mensen zonder persoonlijke note, van mensen die ik persoonlijk niet ken. Deze vond ik opmerkelijk en voer voor een blog. Best een uitdaging om te ondernemen als je leidt aan ‘geheugenverlies’.
Excuus van een slecht geheugen is te makkelijk
Vooropgesteld is het waar dat niet iedere mens op dezelfde manier ‘gewired’ is. De een kan gezichten en namen beter onthouden dan de ander. En toch is mijns inziens het excuus van een slecht geheugen soms te makkelijk. Er zijn namelijk genoeg manieren waarop je wat kunt doen aan dit ‘gebrek’. Dat begint bij eigen verantwoordelijkheid nemen. Ten minste als je er echt iets aan wilt doen en je je niet wil blijven verschuilen achter het excuus van ‘een slecht geheugen’. Daarover straks concrete tips voor de vergeetachtigen onder ons.
Koopsignalen negeren
Ik duik even verder in het voorbeeld van het Linkedin verzoek van deze week. Stel je voor dat je iemand 2 keer live hebt gesproken, waarvan zeker de laatste keer niet vluchtig, hoe kun je dan voorkomen dat je zo de plank misslaat met het bericht hiervoor genoemd. En dan gaat het niet eens om de gefronste wenkbrauwen van de ontvanger (ik in dit geval), die wel degelijk weet van de 2 ontmoetingen en wat er besproken is. Het gaat vooral om hoe schrijnend het is dat je als ondernemer een bedrijf wilt uitbouwen, in dit geval over styling voor zakenvrouwen en zo voorbij kan gaan aan je gesprekspartner en diens koopsignalen. In de gesprekken met deze ondernemer vertelde ze me namelijk te willen groeien met haar bedrijf als stylist voor zakenvrouwen. Ik vroeg haar met interesse naar hoe ze werkt en wilde meer horen over wat ze te bieden had (koopsignaal). Er werden weinig vragen gesteld door haar en zij vertelde. Daarbij ging ze voorbij aan de potentiële klant die op dat moment voor haar neus stond. Blijkbaar had zij deze interesse niet geregistreerd, anders zou ze hier wel veel eerder op hebben geacteerd. Zo vaak zie ik het gebeuren dat ondernemers koopsignalen niet zien. En dat terwijl je het soms op een presenteerblaadje krijgt.
Neem verantwoordelijkheid voor je gebreken
De basis van ondernemen (en ook verkopen) is in verbinding zijn met je gesprekspartner(s). Door met aandacht aanwezig te zijn en door te vragen bij de ander. Ik ben er namelijk van overtuigd dat als je met meer aandacht in een gesprek zit dat je meer registreert en de persoon en dat wat hij deelt beter kan onthouden.
Voor de vergeetachtigen onder ons een aantal tips:
1. Noteer direct op het businesskaartje een geheugensteuntje. Dat kan van alles zijn, in ieder geval iets dat jou is opgevallen in het gesprek of aan de persoon.
2. Verwerk je aantekeningen na afloop in je CRM. Dat kan bijvoorbeeld Google Contacts zijn of iets anders. Wees daar gedisciplineerd in. Relaties vinden het fijn als jij je dingen kan herinneren die gedeeld zijn. Met Google Contacts heb je je notities ook mobiel bij de hand.
3. Laat businesskaartjes niet liggen, werk ze iedere week weg.
4. Plan reminders, geheugensteuntjes in je agenda in, met melding zodat je er niet omheen kunt. Desnoods met herhalingen. Kortom, neem verantwoordelijkheid voor je gebreken door het goed te organiseren.
5. Focus je in gesprekken op de ander; luister, vraag door en toon oprechte interesse. En praat zelf wat minder. Dat levert je een schat aan interessante informatie op. En zorg er vervolgens voor dat je die info opslaat in je CRM.
Een goed CRM bijhouden kost tijd. Neem hier een uur per week voor als je actief nieuwe connecties legt. Ik kan je garanderen dat zich dat terugbetaalt om situaties zoals het voorbeeld in deze blog te voorkomen. Want heel simpel, het is niet erg dat je slecht bent in gezichten en namen, maar zorg ervoor dat je je verantwoordelijkheid neemt om dingen op een goeie manier te organiseren. Zodanig dat je gênante situaties voorkomt en dat je bovendien je naam schade toebrengt en ambassadeurs misloopt. Ik wens je veel mooie nieuwe contacten toe die je je blijft herinneren.
Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.
Evelien van Es is internationaal business & life coach, sparringpartner, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is zeer betrokken en resultaatgericht. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.
No Comments