Is het niet de kunst om je weg te bewandelen op jouw voorwaarden, in jouw tempo en door vanuit innerlijke rust beweging te creëren? Om de omstandigheden te scheppen waarin je hartgedragen keuzes kunt maken? Hoe vaak laten we ons niet opjutten door externe druk om snel te handelen, terwijl ons innerlijk kompas eigenlijk iets anders aangeeft? Dit spel tussen mind en spirit is overal in ons (werkende) leven aanwezig. De vraag is: hoe goed slaag jij erin om bij jezelf te blijven, te voelen wat klopt en van daaruit te handelen? Het spel tussen mind en intuïtie.
Externe druk versus innerlijke wijsheid
De afgelopen maanden stond voor mij in het teken van een grote verandering: een verhuizing. Dit betekende: huizen bezichtigen, keuzes maken en omgaan met de dynamiek van de woningmarkt. Een prachtig avontuur, maar ook een situatie waarin de druk van buitenaf duidelijk voelbaar was. Zoals je waarschijnlijk weet, is de huizenmarkt momenteel hectisch. Dit uit zich in bizarre omstandigheden: drie kijkers tegelijk in één woning, amper tien minuten om te beslissen en een sfeer van opgejaagdheid en concurrentie.
Op zo’n moment kun je meegaan in de stress en impulsieve keuzes maken. Of je kiest ervoor om stevig in je eigen energie te blijven staan en te luisteren naar je innerlijke stem. Terwijl ik daar stond, tussen de andere kijkers, voelde ik bewust hoe ik niet meeging in de haast en paniek. Ik nam de situatie in me op, bleef in mijn eigen ritme en stelde mezelf de belangrijkste vraag: voelt dit huis goed voor mij? Dit moment maakte me opnieuw bewust van de kracht van innerlijke rust en vertrouwen op je intuïtie.
De kracht van innerlijke rust
Dit proces is een treffend voorbeeld van hoe externe druk ons uit balans kan brengen, tenzij we bewust kiezen voor rust en vertrouwen. Hoe vaak laten we ons leiden door wat ‘moet’ of wat anderen doen, in plaats van bij onszelf te blijven? Dit geldt niet alleen bij grote beslissingen zoals een verhuizing, maar in elke context: werk, relaties, samenwerkingen. We hebben altijd keuzemogelijkheden, ongeacht de markt of omstandigheden.
Waar het om gaat, is hoe je onder druk onderscheid maakt tussen wat je diep van binnen voelt en wat je ‘mind’ ervan vindt. Dit is het spel tussen mind en spirit: het verstand dat rationeel analyseert versus de intuïtie die subtiel aangeeft wat klopt. Wanneer je leert om je mind als een instrument te gebruiken en niet als de leider van je keuzes, ontstaat er een natuurlijke balans waarin je authentieke beslissingen neemt. Het spel tussen mind en intuïtie gaat over hoe je mind en spirit in balans brengt.
Het verschil tussen voelen en denken
Het onderscheid maken tussen je innerlijke stem en de ruis van je gedachten is essentieel om hartgedragen keuzes te maken. Maar hoe weet je wanneer je luistert naar je intuïtie en wanneer je mind je op een dwaalspoor zet? Hier zijn een paar kenmerken om het verschil te herkennen:
- Intuïtie voelt helder, kalm en direct. Het is niet emotioneel maar glashelder en komt zonder twijfel.
- Intuïtie is een diep weten dat in het moment ontstaat. Belangrijk is dat je er vervolgens geen ‘nacht over slaapt’, maar handelt.
- Je lichaam geeft een duidelijk signaal. Intuïtie voel je vaak in je gehele lichaam als een duidelijk signaal.
- Gedachten zijn vaak chaotisch en overladen met argumenten. Je mind analyseert, bedenkt scenario’s en kan je in cirkels laten denken en haalt je weg juist weg bij je intuïtie.
- Twijfel en onrust zijn meestal signalen dat de mind de overhand heeft. Intuïtie twijfelt niet; je hoofd wel.
Door deze signalen te leren herkennen, word je je meer bewust van het verschil tussen je mind en de daarbij behorende rationele overwegingen, versus je intuïtie die juist geen toelichting behoeft. Wordt meester van het spel tussen mind en intuïtie.
Hoe blijf je trouw aan jezelf?
Wat kun je doen om onder druk toch in contact te blijven met je innerlijke wijsheid en keuzes te maken die voor jóu kloppen? Hier zijn enkele inzichten:
- Wees je bewust van de verhalen die je jezelf vertelt. Onze mind creëert voortdurend scenario’s en overtuigingen. Vraag jezelf af: is dit mijn waarheid, of een aangeleerd patroon?
- Neem afstand van de situatie. Fysiek en mentaal afstand nemen helpt om objectiever te kijken naar wat er gebeurt. Ga een wandeling maken, doe iets creatiefs, ga tuinieren of schrijf je gedachten op.
- Oefen met kleine keuzes. Hoe vaker je oefent met het volgen van je gevoel in kleine beslissingen, hoe makkelijker het wordt bij grote keuzes. Het is als een spier die je traint.
- Gebruik je lichaam als kompas. Voel hoe een keuze resoneert in je lijf: voelt het licht en vrij, of zwaar en beklemmend?
- Sta jezelf toe om tijd te nemen. Ontstaat er geen helderheid, dan is het blijkbaar niet het moment. Geef jezelf de ruimte en de tijd.
Wil je weten hoe de dynamiek en het spel tussen mind en intuïtie bij jou werkt? Ik help je om jouw zelfbewustzijn te vergroten. Daarbij kan inzage en het kunnen toepassen van jouw Human Design profiel je mede tot dienst zijn om te begrijpen hoe je – passend bij jouw profiel – meesterschap kunt vergaren in het spel tussen mind en intuïtie. Neem hier contact met me op of plan hieronder direct – geheel vrijblijvend – een online afspraak in.
BOEK EEN GRATIS KENNISMAKING
Evelien van Es is internationaal business & life coach, sparringpartner, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is zeer betrokken en resultaatgericht. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.
No Comments