Alleen zijn. Het klinkt zo eenvoudig, zo neutraal. Maar het kan voelen als een wereld op zichzelf. Soms kan de stilte oorverdovend zijn. Het is een stilte die niet alleen de afwezigheid van geluid benadrukt, maar ook de ruimte blootlegt waarin je jezelf ontmoet – precies zoals je bent, zonder maskers of afleidingen.
Alleen zijn als uitdaging zien
Alleen kunnen zijn is voor veel mensen een uitdaging. De neiging om impulsen van buitenaf te zoeken om de stilte te vullen, kan groot zijn. Alleen zijn is echter een uitnodiging. Het vraagt je om stil te worden, niet alleen om de buitenwereld los te laten, maar ook om de ruis in jezelf te doorzien. Want daar, in de diepe stilte, ligt een rust die niet afhankelijk is van omstandigheden. Een diepe innerlijke rust die je alleen kunt vinden in verbinding met je eigen essentie.
Wat is eenzaamheid?
Eenzaamheid is niet hetzelfde als alleen zijn. Het is het gevoel afgescheiden te zijn, van jezelf, van anderen en van het leven. Het is de pijn van een ontbrekende verbinding, een leegte die niet wordt opgevuld. Een leegte die kan voelen als een bodemloze put. Maar wat als je die leegte niet als vijand ziet? Wat als je zelf de bodem slaat in die put?
In de verbinding met je eigen essentie ligt de weg om je vrij te maken van het gevoel van eenzaamheid. Dit is verbondenheid voelen met de bron – en daarmee met iedereen. Het is een paradox: pas als je leert om alleen te zijn met jezelf, kun je je werkelijk verbonden voelen met anderen.
Het verlangen naar verbinding
Toch is er ook het gegronde verlangen naar verbinding met anderen, dat diep in ons allen zit. Het verlangen naar een partner, naar gelijkgestemden, naar mensen die je liefhebt. Dit is niet zwak, maar maakt je menselijk. Het is het aardse aspect van ons bestaan en herinnert ons eraan dat we sociale wezens zijn.
Alleenstaand of in een relatie
Of je nu alleenstaand bent of in een relatie, dit verlangen blijft bestaan. Zoals baby’s na de geboorte warmte en geborgenheid nodig hebben, hebben wij dit als volwassenen ook. Alleenstaanden worstelen vaak met het gebrek aan deze warmte, die niet met vluchtige verbindingen te vullen is – maar hierdoor eerder wordt vergroot.
Voor mensen in een relatie kan het ook een uitdaging zijn om verbinding en warmte te vinden. Dit kan komen door de waan van de dag, maar er zijn veel relaties waarin mensen zich überhaupt eenzaam en niet verbonden voelen. In beide gevallen begint het met één fundamentele vraag: Hoe verbonden ben je met jezelf?
De kracht van stilte
De stilte kan confronterend zijn. Ze legt bloot wat we misschien liever negeren: onze angsten, ons verdriet, onze pijn, onze eenzaamheid. Maar in diezelfde stilte ligt ook de sleutel tot heling. Het is in die ruimte dat je leert luisteren naar wat je werkelijk nodig hebt.
Stilte is niet leeg; stilte is vol. Vol van waarheid, vol van potentieel. Wanneer je de stilte durft te omarmen, vind je niet alleen rust, maar ook een hernieuwde verbinding met de bron van wie je bent – en daarmee met het leven zelf.
Tips om alleen zijn te omarmen
- Zoek de stilte op. Dit kan door letterlijk te gaan zitten, je ogen te sluiten en te voelen wat er is. Maar dit kan ook door alleen te zijn, zonder afleiding, en te tekenen, schrijven of simpelweg naar buiten te staren.
- Onderzoek je eenzaamheid. Wat is eenzaamheid voor jou? Wat roept het bij je op? Stel jezelf de vraag: Wat mis ik werkelijk?
- Breng tijd door in de natuur. Alleen. Laat de stilte van de bomen, de wind en het water tot je komen. Ontdek of het je lukt om erbij aanwezig te zijn en sta je gedachten toe om er te zijn, en laat ze vervolgens voorbij drijven.
- Voed je verlangen naar verbinding met de juiste mensen. Benader je behoefte aan verbondenheid als iets heiligs. Kies bewust voor relaties en momenten die echt voedend zijn. Heb de moed om hierin keuzes te maken.
- Creëer een ritueel van zelfverbinding. Maak een gewoonte van een dagelijks moment met jezelf: mediteer, schrijf of luister naar je eigen gedachten. Zet je intenties en voed jezelf met dankbaarheid voor wat er is. Dit versterkt je innerlijke fundament.
- Deel je inzichten met anderen. Door je ervaringen over alleen zijn en eenzaamheid te delen met anderen, creëer je een brug tussen jouw wereld en die van de ander en schep je ruimte voor verbinding.
De weg naar verbondenheid begint bij jezelf
Alleen kunnen zijn is een kracht. Het is een kans om de verbinding met jezelf te herstellen en daarmee een brug te slaan naar anderen. Het is in de stilte van je eigen wezen dat je de bron vindt – en vanuit die bron ontstaat de diepste verbondenheid.
Wat zou er gebeuren als je vandaag de stilte omarmt? Als je niet wegrent van alleen zijn, maar het uitnodigt als een leermeester? Misschien ontdek je dat je nooit echt alleen bent geweest.
Behoefte aan sparring?
Heeft deze blog ‘Alleen zijn: de paradox van stilte en verbondenheid’ je aan het denken gezet en heb je een vraag? Neem dan hier contact met me op of plan hieronder direct – geheel vrijblijvend – een online afspraak met me in om jouw vraag te bespreken.
Evelien van Es is internationaal business & life coach, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is zeer betrokken, intuïtief en resultaatgericht. Ze werkt ook met Human Design & de Gene Keys. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen (VU) en is sinds 2006 ondernemer. Daarnaast werkt ze als vrijwilliger in een hospice. Meer info.
No Comments